Böbreküstü Bezi Hastalıkları

Böbreküstü Bezimde Kitle Saptandı, Ne Yapmalıyım?

Böbreküstü bezi, diğer adlarıyla Adrenal bez ya da Sürrenal bez vücut için çok önemli olan hormonları salgılayan endokrin bir organdır. Bu organın kortizol, aldosteron, seks hormonları ve adrenalin salgılama görevleri vardır.

 

Primer Hiperaldosteronizm (Conn Sendromu) Nedir?

Hastalarda kontrolsüz yüksek tansiyon (özellikle genç yaşlarda bu şikayet varsa mutlaka bu hastalık araştırılmalıdır), potasyum düşüklüğü, kas güçsüzlüğü, bitkinlik, kramplar, baş ağrıları, çok fazla su içme ve gece sık sık idrara çıkma şikayetleri vardır. Genellikle 30-50 yaşları arası görülmektedir.

Feokromositoma Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplumda saptanma oranı otopsi serilerinde %0.3-0.95 iken biyokimyasal taramalarda %1.9 olarak raporlanmıştır. 40-50 yaşları arası en sık görülürken her yaşta görülebilir. Kadın ve erkeklerde hastalık görülme oranları eşittir.

 

Seks Hormonları Salgılayan Böbreküstü Bezi Tümörleri

Böbreküstü bezlerinden Dihidroepiandrostenedion sülfat (DHEAS) adı verilen ve erkek tipi sekonder seks karakterleri (kıllanma vb.) oluşmasını tetikleyen bir hormon salgılanır.

 

Cushing Sendromu Nedir?

Hastalarda gövde tipi obezite yani kol ve bacaklar ince iken karın bölgesinin şişmanlığı, sırtta kifoz, aydede yüzü, kıllanma artışı, karın bölgesinde pembe-mor çatlaklar, depresyon, psikoz, kemik erimesi, hipertansiyon, diyabet gibi bulgular bulunur.

 

Böbreküstü Bezi Kanserleri

Bu kanserler çok nadirdir (2/1milyon). Çocukluk çağı ve 40-50 yaşlar arası daha sık görülür. Kadınlarda 2.5 kat sıktır.