İyi Huylu Meme Hastalıkları Nelerdir?

Meme Kistleri: Memenin en sık görülen hastalığı olup, tek veya irili ufaklı çok sayıda kist görülebilir. “Fibrokistik Meme Hastalığı” adı da verilen bu hastalığa meme ağrıları eşlik edebilir. Tanı genellikle ultrasonografi ile konulur, ağrıya neden olan büyük kistler ultrason eşliğinde iğne ile boşaltılabilir. Dolgunluk ve ağrı şikayetleri için diüretik adı verilen idrar söktürücüler, ağrı kesiciler, kafein kısıtlamaları, sıcak uygulamaları, fizik tedavi ajanları önerilebilir.

Fibroadenom: Daha çok genç kadınlarda görülen iyi huylu bir meme tümörüdür. Düzgün sınırlı, sert kitleler olarak fark edilirler. Takip yeterlidir, ancak 5 cm den büyük olduklarında ya da hastayı rahatsız ediyorsa cerrahi önerilir.

Granulamatöz mastit: Oldukça sıkıntılı bir meme hastalığıdır, genellikle bir infeksiyon kaynağı gösterilemez. Memede akıntı ve kızarıklığa neden olan ağrılı bir tablodur. İyi bir ultrasonografi ile mutlak değerlendirilmelidir, olabildiğince cerrahiden uzak durulmalı, abseler ultrason eşliğinde iğne ile boşaltılmalıdır. Hasta yatırılarak, geniş spektrumlu antibiyotikler, antiinflamatuar ilaçlar ve eau boriquee pansumanlar ile ağrı ve kızarıklık azaltılmalıdır. Aktif dönem geçince tedaviye steroid, kolşisin gibi ilaçlar eklenerek takip edilmelidir.

Duktal ektazi: Meme başı altında yer alan meme kanallarının genişlemesidir, hasta da meme başı akıntısına neden olabilir. Meme görüntüleme (mamografi, ultrasonografi) mutlaka yapılmalıdır. Genelde tedavi gerektirmez, akıntı şikayeti çok rahatsız ediyorsa özel cerrahi teknikler ile genişlemiş kanal çıkartılır.

İntraduktal papillom: Meme başı altındaki kanallarda oluşan iyi huylu bir tümördür. Meme başı akıntısına ve büyükse hastanın eline gelmesine neden olabilir. Değişik renklerde akıntı görülebilir. Sayısı çok ise kanalın cerrahi olarak çıkarılması gerekir.