Obezite ve Diyabet Cerrahisi

Obezite ve Metabolik Sendrom Tanımı

Obezite hastalığı tüm dünyayı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Çok çeşitli tanımlar olmakla birlikte en sık Beden Kitle İndeksinin (kişinin boyunun (metre olarak), vücut ağırlığının (kg olarak) karesine oranının) 30’un üzerinde olması olarak tanımlanmaktadır.

 

Obezite Cerrahisi Nedir?

2004 yılında SOS (İsveç Obez Çalışma Gurubu) tarafından obezite cerrahisi geçirmiş hastaların 10 yıl takip sonuçlarının yayınlanmasıyla birlikte tüm Dünyada obezite cerrahisi sayıları hızla artmaya başlamıştır.

 

Obezite Cerrahisi Riskli midir?

Obezite cerrahisi uzun yıllardır dünyada yapılmakta olup son 20 yıldır da aktif olarak laparoskopik yani kapalı yöntemler ile yapılmaktadır. Kanıtlanmış bir cerrahi olup, 3+6riskleri bu işin eğitimini almış bariatrik cerrahlar tarafından yapılması durumunda son derece düşüktür.

 

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Obezite tepeden tırnağa tüm sistemleri altüst etmekte ve vücuda ciddi zararlar vermektedir. Özellikle depresyon, uyku apnesi, astım, reflü, safra kesesi taşları, kas iskelet sistemi hasarları, hipertansiyon, hiperlipidemi (kolesterol ve trigliserid yüksekliğ), insülin direnci, Diyabet hastalığı, polikistik over, meme-over-rahim ve kolon kanser insidansında artış başlıca ilişkili hastalıklardır.

Diyabet Cerrahisi Nedir? Kimlere Yapılır?

Obezite ameliyatlarının Tip 2 Diyabet üzerinde %85’lere varan oranlarda tam düzelme oluşturucu etkisinin ortaya konulmasıyla birlikte ameliyat “Metabolizma Cerrahisi” olarak isim değiştirmiş ve birincil hedef olarak diyabette düzelme amaçlanarak ciddi diyabetik hastalarda uygulanmaya başlamıştır.

Obezite Cerrahisinden Sonra İlaç Kullanacak mıyım?

Tüp mide ameliyatlarından sonra hızlı kilo verilen dönemde protein tozu desteği mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca ilk 6 aylık dönemde yeni oluşturulan midede stres ülserlerinin olmaması için mide koruyucu ilaçlar kullanılmalıdır.

 

Obezitede Tedavi Seçenekleri

Obezitenin toplum sağlığı açısından asıl tedavisi bireylerin obezleşmesinin önüne geçilmesidir. Çocukluk çağında doğru beslenme ders programları ile anlatılmalı, egzersiz alışkanlığı kazandırılmalıdır.

 

Obezite Cerrahisi Kimlere Yapılmalıdır?

Obezite cerrahisi, kolaycı bir yaklaşım olarak ele alınmamalıdır. Hastanın hikayesinde mutlaka daha önce kilo vermek için bir çabası olmuş mu sorgulanır. Daha önce diyet, egzersiz gibi yöntemler ile kilo vermiş ancak devam ettirememiş, ya da kilo kaybetmiş ancak tekrar almış olması hastadaki çabayı görmek açısından önemlidir.

Obezite Cerrahisinden Sonra Kilo Alır mıyım? Alırsam ne yapmalıyım?

İlk olarak başarısız cerrahi kavramından bahsedelim, bunun için bazı hesaplamalar yapmanızı isteyeceğiz. İdeal kilonuzu bulmak için; boyunuzun metre cinsinden karesini 22.5 ile çarpınız ve çıkan sonucu mevcut kilonuzdan çıkarın, bulduğunuz değer sizin fazla kilolarınızı gösterecektir.